Miten sain isin kantamaan minut kaikkialle

Perustaito on tämäkin - miten saat koulutettua omistajasi kantamaan sinut kaikkialle. Tämä vaatii sitkeyttä. Kun opetat taidon perheesi yhdelle ihmiselle, hän tulkkaa sen muille ja näillä oppiminen on helpompaa.


Itse kävelen vain kauniilla kesäsäällä ja virkeänä. Muulloin käytän kantopalvelua. Palvelua on kahta sorttia: sylissäpito ja kantorepussa kanto. Jälkimmäistä suosin vain pitkillä vaelluksilla sekä talvipakkasille (minulla on repun pohjalla lampaantalja lämmittämässä). Tässä tulevat vinkkini koulutukseen:

Ensinnäkin, kun aloitat kouluttaa omistajaasi tähän taitoon, valmistaudu pitkään taisteluun. Kantotaito saattaa hävitä yön aikana ja joudut aloittamaan seuraavana päivänä alusta. Ratkaisu ovat toistot: toista, toista ja toista. Ole päivä päivän jälkeen selkeä ja kieltäydy kävelemästä aina samoja katuja koko matkaa. Itse kävelen loppuosan matkasta ja kannatan aina alkumatkan. Näin voin säädellä paremmin jaksamistani. Lisäksi tassut pysyvät sylissä kuivina ja lämpiminä.

Tassu palelee, jos kulkee lumessa. 

Toiseksi: aloita kantamisen ja noston perusteista. Jarruta ja pysäytä vauhti. Toista, kunnes omistajasi katsoo, mitä asiaa sinulla on. Tämän jälkeen voit pyytää syliin perinteisesti nostamalla etutassut säärtä/reittä vasten tai käyttää modernimpaa tapaa. Itse käytän "tassu palelee" -tekniikkaa. Siinä pysähtymisen jälkeen nostan oikeaa tassuani näyttääkseni, että on liian märkä tai kylmä kävellä.
Valitse itse, milloin kävelet ja milloin kannatutat. 
Kolmanneksi: halutessasi taas kävellä, ala kiemurrella sylissä. Tämä on hyvä signaali omistajallesi katsoa, mitä nyt haluat. Ensimmäisillä kerroilla voit tehdä tämän vaikka liikennevaloissa tai muussa mielenkiintoisessa risteyksessä, jossa on paljon kivoja hajuja.

Neljänneksi: talvella tarvitaan lisäpukeutumisen lisäksi kantoliina tai -reppu, jossa on mukava tulla kannetuksi. Itsellä näytän vielä tärisemällä, että reppu tulee sijoittaa toppatakin sisälle. Tällöin annan laittaa takin vetoketjun niin ylös asti kiinni, että vain pääni jää näkyviin. Saan silti ulkoilla riittävästi ja tehdä sen lämpimässä - kokeile sinäkin tätä ensi talvena!

Kommentit